søndag 26. februar 2012

Vaniljeboller med blåbær og sitronglasur


Gjærbakst er alltid suksess og om du legger til vaniljekrem, blåbær og syrlig melis, kan jeg love deg en høydare. Gjærdeigen er den samme som på kanelknutene og sjokoladesnurrene
Oppskriften gir ca 24 boller.


Du trenger:
- 900-1000g hvetemel
- 25-50 g gjær (jo lengere du hever deigen, jo mindre gjær trenger du)
- 5dl melk. (35grader) Gjerne helmelk
- 1 egg
- 150g smør
-150g sukker
- 1 ts kardemomme
- 1/4 ts salt
- ca 300g blåbær
- ca 1-2 dl vaniljekrem
- litt brunt sukker

-litt sitronsaft og melis til glasur

Slik gjør du:
Ha melken (ca35g) i en bolle sammen med gjæren. Rør den ut med en ballongvisp. Ha så i resten av ingrediensene untatt smøret, litt og litt og bland i kjøkkenmaskinen på lav hastighet til alt er blandet. Da setter du opp hastigheten og lar kjøkkenmaskinen gjøre jobben sin i 5 minutter. 
Nå har du smøret i terninger. Når du har smøret i tilslutt, blir deigen smidig og lett å jobbe med.

Når deigen er ferdig, kler du bollen med plast og setter til heving på et lunt sted. Bruker du 25g gjær, må deigen heve ca 1 time og 30 min, bruker du 50g er det nok å la deigen heve i ca 50 min. 

ferdig hevet deig, smidig og god
 Kjevle deigen i et stort rektangel og smør utover vaniljekrem i et ganske tynt lag. Ha over blåbær og brunt sukker


Rull deigen sammen, ganske tett. Løft deigen litt når du ruller, slik at du ikke skyver bort blåbærene, men pakker dem inn midt i deigen.



Sjær pølsen i 24 biter/ boller og fordel dem på 2 stekebrett. 


Det blir litt klissete med vaniljekrem og blåbær, men når klissete er så godt, gjør det vel ingenting?

Stek bollene på 220g i 10-12 minutter og avkjøl

Bland sitronsaft og melis til en hvit glasur. Ha glasuren over i en sprøytepose og lag fint mønster på bollene. Server straks.



Tips: Bollene kan gjerne fryses, men da selvfølgelig uten melis. Når du skal servere bollene, tar du dem opp av fryseren og lar dem stå på kjøkkenbenken i 30minutter før du har dem i ovnen på 200g i ca 5 minutter. Da smaker de nesten som nybakt!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar